About Motivation

My son used to ask my reason to work. I told him I am on a mission not just any work. I don’t work just to pay the bills. I’m on a mission to make Indonesian families achieve their lifetime financial security. He also asked what do I do, and I told him that I motivate everyone in the company to feel the same mission. He asked how, I replied I recognize their hard work and achievement and push others who haven’t reached their goal.

enhance-motivation-elearning

pic from here

Just yesterday, he told me this:

“I don’t get why you have to motivate adults. Adults should be driven from inside, by themselves. I don’t have others to motivate me. I do what I do because I like it and I’m very good at it.”

“Don’t they have dreams?”

Then we discussed deeper about my work and how everyone is not the same. Above all, how I am so proud to hear his motivation and dreams and everything.

Dear son, my real motivation is to be a living example that I, and you too, can make a difference.

Advertisements

TUM March 2011 Mama’s Vacation

Biasanya kami merayakan ulang tahun anak-anak dengan berkumpul bersama (mama, anak-anak, suami), ada acara syukuran, pesta, dsb. Kali ini kami merayakan dengan pergi liburan. Liburan khusus mama-mama. Mama-mama dijaga jangan sampai kurang piknik biar tidak baper. Ajaibnya, para suami juga mendukung 100%, anak-anak pun melepas dengan titipan mainan segunung (setidaknya anak saya).

Kami mulai merancang liburan ke Singapura. Dimulai dari berburu tiket, memesan hotel, membuat rencana aktivitas. Tujuan wisata kami adalah foto-foto, belanja, dan Universal Studio Singapore! Kalau jalan sama anak pasti bawa banyak gembolan ya (baju ganti, dll), jalan sendiri bawa tas ukuran small aja cukup. Terasa ringan…

7056a8c0ef6db0623afc6627260c3a1b.jpg

Pada hari pertama kami berjalan di sekitar Bugis dan makan siang di Fika Cafe. Cafe ini menyediakan makanan Swedia halal. Harganya sekitar SGD 19-25, rasanya enak. Lebih enak daripada Swedish Meatball-nya toko furnitur ternama.

FullSizeRender.jpg

Kemudian mulai jalan-jalan di Orchard Road. Tujuan pertama adalah beli make up di Sephora dan makan eskrim uncle.

Hari kedua, kami pergi jalan-jalan ke Merlion, Garden by The Bay, Marina Bay Sands dan banyak foto-foto.

Hari ketiga, main-main di Universal Studios Singapore. Beda ya jalan sama anak dan geng kesetrum. Ini mah super drama tapi tetep fun!

Hari keempat, ngabisin SGD. Duh gaya ya, beli oleh-oleh dan titipan semuanya. Hati senang, kantong merana. Kita pulang yuk…

 

Sampai ketemu next trip mama-mama sayang… Ini naga-naganya bakalan dijadiin acara rutin. Bisa mamas only atau sama keluarga.

 

Pilihan Mama Bekerja

   

 Saya adalah mama yang kebetulan bekerja kantoran dari jam 8 pagi sampai selesai. Kadang selesai tenggo, kadang malam.

Attar, 4 thn, pernah protes “mama anterin adek sekolah setiap hari dong, kayak mamanya A. Mamanya A setir mobil anterin A, terus jemput lagi setiap hari.” 

Waktu itu saya jawab bahwa saya harus bekerja, karena setiap orang itu harus bekerja menghidupi dirinya dan keluarganya. Saya kasih contoh, guru sekolahnya bekerja, ncus (panggilan untuk pengasuhnya) bekerja, dokter bekerja. Sayangnya waktu kerja mama tidak memungkinkan untuk antar jemput setiap hari. Jadi sampai situ, anak bungsu saya cukup mengerti. 
Raka, 9 tahun, dari dulu tidak pernah protes. Mamanya pulang malam pun, dia tidak protes. Mamanya pergi dinas, dia juga tidak protes. Kadang-kadang merasa, anak ini merindukan mamanya tidak ya? Komunikasi saya dengan Raka terbilang cukup baik, sering cerita tentang segala macam hal, tetapi belum pernah protes atau bertanya soal pekerjaan mamanya. Menurut dia sih, pekerjaan mamanya tidak sekeren pekerjaan ayahnya. 
Beberapa waktu lalu, saya sibuk menyelesaikan prakarya goodie bag untuk Attar. Saya sedang menggunting-gunting gambar wajah Stormtrooper. Raka melontarkan komentar yang membuat saya kaget, “I really like when you’re doing this. I like it when you look like a home mom.” Percakapan pun mengalir, ternyata Raka memimpikan mama yang sering di rumah, mengerjakan segala macam hal yang menurut dia motherly, tetapi dia tetap sayang akan mamanya yang tidak se-motherly itu. Mama tetap yang terbaik untuknya. 
“I know you work for us. And for yourself. And for others. I know if you don’t do what you do, I can’t be what I am, can’t have what I have, you can’t be who you are.” 
Saya tak mampu berkata apa-apa. Saya hanya mengatakan bahwa anak-anak mama tidak bisa dibandingkan dengan apapun, termasuk dengan pekerjaan. Anak-anak (plus suami) adalah yang terpenting Jika saya harus memilih, saya pasti memilih mereka.

 Saya hanya bersyukur, saya tidak harus memilih. 

Couple Time

Being parents for almost 10 years (almost 11 if you count the pregnancy), we think we need some couple time. Just to enjoy ourselves 😍💞

So we took the chance while running for Singapore Marathon earlier this December. We had booked ticket the year before, even before they announced the marathon date. Well if we missed, we still have a lot to do 😙

At first we booked Lavender Hotel for the tranport convenient. I told the husband the room is small and is far away from the shopping street. We couldn’t leave shopping off the list, could we? Then there was an offer from Jen Hotel in Orchard Getaway. This offer we couldn’t say no. Same price with breakfast, addition 10 dollar EZ Link card (the metro card), and in Orchard! Yay!

   
    
   
After the run, we just dozed off. What made up jump was our reservation in Jumbo Chilli Crab, my husband favorite. We ordered the usual, fueled up for more fun awaiting us.
   
    
   
The next day, we ended up with shopping for the kids! There were lots of Star Wars merchandise sold. We kinda bought everything. It was a short couple time with lots of fun.

   
   

Places to Stay In Indonesia

Liburan di Indonesia di akhir tahun ini? Apa aja asal judulnya liburan, saya sih mau banget.

Tahun ini saya liburan singkat banget di beberapa hotel, 1 di Bali, 2 di Bandung. Pengen banget ke daerah lain tapi waktunya belum ada dan harus menyesuaikan dengan waktu sekolah kan ya.

Saya share review dan fotonya ya:

1. Grand Hyatt, Nusa Dua – Bali

This is by far the most beautiful hotel with beach I have ever been in Bali. The landscape, garden, the pools, the private beach… You want relaxing time by the beach, this is the place to stay. 

   
    
 

2. Intercontinental, Dago Pakar – Bandung

When I want to spend short getaway, like weekends, long weekends, Bandung is an option. Three hours drive from Jakarta, with beautiful mountain view, this is the place. It’s quiet, cool, just lovely.

   
    
 

3. Trans Hotel, Bandung

Picked this hotel because we wanted to play in the biggest indoor theme park (just next door). The hotel is superb, great sandy pool, big delicious breakfast, dinner. They even throw Movie Under the Star, watch blockbuster movie by the pool while you enjoy some snacks. Nice ya. The kids loved it.

   
 
So, what plans do you have this holiday season?

Young Writer

My son has a new hobby. Well, it actually started when we had to wait for 90 minutes for his piano group lesson. We were bored to death and decided to write. Later the night, we sign up for a blog so he can write there.



He has been updating his blog  on the weekend, mostly during waiting for his piano class.  It’s been fun for him.

Check out his blog on https://brutaltruthbrothers.wordpress.com

Parenting Style

Ada teman kantor tanya mengenai parenting style saya. Hmm, saya agak otoriter seperti Tiger Mum, tapi saya selalu berusaha demokratis. Saya pendukung #1 anak-anak.

Lalu dia curhat mengenai suaminya dan anaknya. I just “hmm”. Parenting is not about the mom, it’s about the dad too. You can’t feel righteous because the dad has his own mind too. Yang penting bisa akur dan sepakat. 

Personality Test

I was sick yesterday after treating my two boys got sick. We were in bed, curled up because our heads were too heavy. I had a personality quiz from my FB feed, it was actually an MBTI test and I asked kakak if he wanted to take the quiz.

There are like 70-80 statements and the answers are agree or disagree. Kakak answered it, sometimes very quick, and sometimes he needed a deep thinking.

One of his answers surprised me.



As a parent, you would rather see your child grow up kind than smart.

His anwer was: Disagree. If you are smart, you know what is right. Being kind is just a part of doing what is right.

I asked him whether he thinks he is a kind person.

He said, of course I am kind. I am tactful kinda kind.

I asked him whether he thinks he is a sincere person.

He said, when I am kind, I am sincere. 

Well then, I think I am raising a smart kid.